www.ro-ua-md.net

VOLUNTARIAT R.MOLDOVA

VOLUNTARIAT R.MOLDOVA
http://www.voluntariat.md

http://amicel.cnpac.org.md

Report on the problem of child abuse_MOLDOVA.

Report on the problem of child abuse_MOLDOVA.
http://www.canee.net/bulgaria/research_on_the_problem_of_child_abuse_in_eastern_europe

SALESIANI IN MOLDOVA.

SALESIANI IN MOLDOVA.
http://www.donbosco.ro/contact/

http://www.cnpac.org.md

FUNDATIA "COPILUL"

FUNDATIA "COPILUL"
http://www.fundatiacopilul.md/

GRAZIE DI CUORE !

Seborga nel MONDO.

Seborga nel MONDO.
http://it.youtube.com/user/seborghino http://www.seborganelmondo.org/index.php?option=com_content&task=view&id=452&Itemid=1

VOLONTARIATO IN MOLDOVA.

VOLONTARIATO IN MOLDOVA.
Non e mai tardi ad iniziare a fare del bene. Aiutiamo i nostri bambini moldavi, sono il futuro del nostro paese....VIDEO DEL NOSTRO VIAGGIO: http://www.livestream.com/newchannel/popoutplayer?channel=seborgatv

NOMINA- "MESSAGERO DI PACE NEL MONDO"

NOMINA- "MESSAGERO DI PACE NEL MONDO"
SI RICEVE PIU' NEL DARE, CHE RICEVERE.

Namastè

Namastè
“Non basta fare il bene, bisogna anche farlo bene” http://www.namaste-adozioni.org/

http://irffmoldova.ning.com/

http://irffmoldova.ning.com/
http://volunteeracademy.blogspot.com/

Orphans of Moldova Moldovan residential system (orphanages) – information, news, key actors and ac

Orphans of Moldova Moldovan residential system (orphanages) – information, news, key actors and ac
http://orphansofmoldova.wordpress.com/

PRIETENII COPIILOR.

PRIETENII COPIILOR.
http://www.prieteniicopiilor.md/

venerdì 3 dicembre 2010

Germania susţine Moldova prin proiecte sociale.


Germania a supravieţuit unui regim şi înţelege foarte bine momentele dificile prin care trece R. Moldova. 
De aceea, Germania apreciază eforturile R. Moldova şi susţine activ reformele efectuate de autorităţi. Republica Federală Germană acordă ajutor Moldovei pentru dezvoltare încă din primii ani de independenţă, timp în care suma alocată în cadrul cooperării pentru dezvoltare a depăşit cifra de 40 mln. euro. „Proiectele noastre sunt umanitare şi vizează transformări resimţite în mod deosebit de omul simplu. Iar banii sunt alocaţi din bugetul federal. Practic, fiecare german indirect contribuie la finanţarea acestor proiecte sociale”, a subliniat Julia Kahrl, şef-adjunct al Misiunii, Ambasada Republicii Federale Germane. Anual, Ambasada Germaniei implementează circa zece proiecte în valoare de opt milioane de euro.

 O şansă pentru copiii cu dizabilităţi de la Popeasca

Întotdeauna politicoşi, cu un zâmbet sfios pe buze, dar cu o tristeţe nemărginită în priviri, astfel i-am putea descrie pe copiii cu retard mental din Şcoala-internat auxiliară din satul Popeasca, raionul Ştefan-Vodă. Deşi marea majoritate a lor au părinţi, fraţi şi surori, aceştia locuiesc de ani buni la orfelinat. De ei au grijă, îi învaţă şi-i îndrumă directoarea împreună cu cei 34 de profesori şi educatori care muncesc la orfelinatul din Popeasca. Iar de mai bine de un an de copii mai au grijă şi reprezentanţii organizaţiei nonguvernamentale germane „Gheschenke der Hoffnung” („Darurile speranţei”).
De când a fost construit atelierul de tâmplărie, copiii adoră lecţiile de educaţie tehnologică. De cele mai dese ori ei preferă să se reţină după ore ca să mai facă vreun scăunel drăguţ sau o măsuţă mai deosebită. Iar după deschiderea atelierului de prelucrare a metalului niciunul nu mai chiuleşte de la ore, ba dimpotrivă solicită ore suplimentare. Datorită eforturilor directoarei Ana Nimerenco, acum absolvenţii şcolii auxiliare primesc şi un certificat care confirmă aptitudinile lor meşteşugăreşti, astfel ca să fie cu uşurinţă acceptaţi în instituţiile profesionale de învăţământ. Directoarea speră că în curând absolvenţii vor putea primi chiar diplome de studii medii de specialitate, astfel ca tinerii să poată să se angajeze în câmpul muncii imediat după absolvire.
Până atunci, însă, organizaţia „Darurile speranţei” le acordă suport pentru instruirea profesională. Wolfgang Dressel, de la „Darurile speranţei”, remarca în cadrul unei vizite la orfelinat că cei care absolvă asemenea instituţii, de regulă, au cele mai proaste perspective de angajare în câmpul muncii şi devin astfel victimele traficului de persoane sau de organe, şi asta în timp ce întreprinderile din R. Moldova se plâng că nu au forţă de muncă calificată. „Avem două proiecte în cadrul cărora îi ajutăm pe tineri, le acordăm loc pentru trai pe perioada instruirii profesionale şi încercăm să îi încadrăm în câmpul muncii”, spune Wolfgang Dressel.

Din cei 160 de copii care sunt în orfelinat, băieţii au ore de sudare, zidărie şi tâmplărie, iar fetele învaţă să facă bucate, coafuri şi hăinuţe. Pe lângă orele de matematică şi română, biologie sau geografie, copiii au ore de agricultură, iar după masă studiază limba străină şi calculatorul. Dacă intri în blocurile de studii, primul lucru pe care îl sesizezi sunt standurile amenajate cu lucrări ale copiilor, lucrări din pănuşi, din paie, broderii sau origami şi diplome obţinute pe la diferite expoziţii.
Pe Victoriţa, care este în clasa a IX-a, am găsit-o în atelierul de croitorie, cosea o cămăşuţă. Ea spune că, după absolvire, îşi doreşte să se facă frizeriţă şi deşi încă nu a coafat vreodată pe cineva speră să devină mare meşteriţă. Ana este în clasa a VIII-a şi încă nu s-a hotărât ce o să facă după absolvire. Ea mi-a spus că stă deja de câţiva ani la orfelinat, chiar dacă este originară din satul vecin, Ermoclia, şi acasă are patru fraţi şi o soră. Cu toate acestea, copila îşi petrece vacanţele la o familie din Talmaza, o familie care o iubeşte şi are grijă de ea.
Ambasada Germaniei a alocat circa 9000 de euro pentru implementarea proiectului în colaborare cu ONG-ul „Darurile speranţei”. Aceasta este o organizaţie de asistenţă socială cu profil internaţional ce oferă susţinere persoanelor aflate în dificultate. Prin donaţiile din Germania, organizaţia îi ajută pe orfani să deprindă meserii menite să îi ajute în obţinerea unui loc de muncă. Din 2008 până în prezent, organizaţia germană a amenajat în două orfelinate un atelier de cizmărie (la Visoca, raionul Soroca), un atelier de tâmplărie şi unul de prelucrare a metalului (la Popeasca).

Bucurie în ochii micuţilor de la Ermoclia

Cu poezii şi cântecele, aşa ne-au întâmpinat prichindeii de la Grădiniţa „Andrieş”. După zece ani în care copiii din satul Ermoclia, raionul Ştefan-Vodă, nu au avut o grădiniţă a lor, acum micuţii aleargă fericiţi prin imobilul nou-reparat. Astfel, în urmă cu un an, cu ajutorul guvernului federal a fost reparat integral acoperişul şi o parte din ferestre. Cu susţinerea Ministerului pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare al Republicii Federale Germane, a Băncii pentru Dezvoltare şi a Ambasadei Germaniei la Chişinău, care au oferit un grant de peste 475 mii de lei, cu un ajutor în valoare de 375 mii de lei din partea Guvernului SUA, dar şi cu contribuţia comunităţii, au mai fost instalate sistemul de încălzire al grădiniţei, cazangeria, reparaţia capitală a imobilului, precum şi a apeductului. Potrivit directoarei Grădiniţei „Andrieş”, la moment funcţionează şapte grupe de copii, în total fiind 175 de micuţi.
Ermoclia este un sat preponderent agricol, marea majoritate a oamenilor se ocupă cu cultivarea cerealelor, a strugurilor de masă, sau aleg să plece la munci peste hotare. De asemenea, în localitate mai activează o uzină de producere a cablului electric.
În satul Ermoclia, prin intermediul Fondului de Investiţii Sociale din Moldova, au fost implementate - pe lângă proiectul de renovare a grădiniţei realizat cu suportul Băncii de Dezvoltare - alte două proiecte. De asemenea, cu susţinerea financiară a Fondului de Investiţii Sociale, a fost creat Centrul comunitar de asistenţă socială pentru persoanele în etate, iar cu un grant japonez a fost renovat şi conectat la gaz sistemul de încălzire al liceului din localitate. Astfel, cele trei microproiecte implementate au costat guvernul federal aproape două milioane de lei, din care peste 450 mii a fost contribuţia comunităţilor.

Un partener de nădejde pentru producătorii agricoli

Metodele inovative de exploatare agricolă, care ar creşte producţia indiferent de condiţiile climaterice, sunt pentru unii doar un vis, dar pentru alţii acum au devenit realitate. Deja de doi ani, în Moldova sunt implementate proiecte care au drept scop promovarea unor astfel de metode. Gheorghe, un fermier din satul Tudora, raionul Ştefan-Vodă, este unul din beneficiarii proiectului realizat de Societatea Germană pentru Cooperare Tehnică. Cu suportul financiar al societăţii germane şi împreună cu ceilalţi nouă membri ai cooperativei din care face parte, au procurat o instalaţie frigorifică. „Din cauza condiţiilor climaterice, dar şi din cauza faptului că nu aveam unde să păstrăm produsele agricole, anul acesta am înregistrat pierderi financiare”, spune Gheorghe. Acesta împreună cu membrii cooperativei au în gestiune 57 ha de pomi fructiferi, piersici de diverse soiuri, dar pentru că nu aveau condiţiile necesare de păstrare a fructelor au fost nevoiţi să vândă produsele la un preţ net inferior celui de pe piaţă. Membrii cooperativei speră că, după instalarea camerei frigorifice cu o capacitate de 150 de tone, vor putea exporta fructele la un preţ mai bun. După implementarea acestui proiect german, fermierii se gândesc să-şi extindă activitatea, sădind încă 12 ha de piersici şi o altă livadă de pruni. De asemenea, ei îşi doresc să înceapă activitatea şi în agricultură, prin cultivarea cartofilor, morcovilor, a sfeclei roşii şi a altor legume.
Arcadie Murahovschi, coordonatorul proiectului de la Ştefan-Vodă al Biroului de Cooperare Tehnică al Germaniei, a ţinut să sublinieze că scopul proiectului este de a promova sisteme care ar duce la creşterea productivităţii. Societatea germană oferă granturi mici de până la două mii de euro pentru proiecte mici, dar susţine şi proiecte de anvergură. Până la moment, circa 160 de persoane au beneficiat de aceste ajutoare financiare. Arcadie Murahovschi a menţionat că pentru participarea la concurs doritorii trebuie să îndeplinească o fişă simplă în care să-şi descrie afacerea, cu precizarea de când activează, ce profit au, ce îmbunătăţiri ar trebui efectuate şi cât ar costa. Bugetul proiectului de la Ştefan-Vodă este de 250 mii de euro. „Cât priveşte instalaţia frigorifică din Tudora, guvernul federal a alocat finanţe pentru procurarea spaţiului unde este amplasată instalaţia şi a contribuit la procurarea propriu-zisă a instalaţiei. Proiectul este în valoare de 100 mii de euro”, a conchis coordonatorul proiectului.
  • Un articol de: Ala Coica

Nessun commento:

Posta un commento