www.ro-ua-md.net

VOLUNTARIAT R.MOLDOVA

VOLUNTARIAT R.MOLDOVA
http://www.voluntariat.md

http://amicel.cnpac.org.md

Report on the problem of child abuse_MOLDOVA.

Report on the problem of child abuse_MOLDOVA.
http://www.canee.net/bulgaria/research_on_the_problem_of_child_abuse_in_eastern_europe

SALESIANI IN MOLDOVA.

SALESIANI IN MOLDOVA.
http://www.donbosco.ro/contact/

http://www.cnpac.org.md

FUNDATIA "COPILUL"

FUNDATIA "COPILUL"
http://www.fundatiacopilul.md/

GRAZIE DI CUORE !

Seborga nel MONDO.

Seborga nel MONDO.
http://it.youtube.com/user/seborghino http://www.seborganelmondo.org/index.php?option=com_content&task=view&id=452&Itemid=1

VOLONTARIATO IN MOLDOVA.

VOLONTARIATO IN MOLDOVA.
Non e mai tardi ad iniziare a fare del bene. Aiutiamo i nostri bambini moldavi, sono il futuro del nostro paese....VIDEO DEL NOSTRO VIAGGIO: http://www.livestream.com/newchannel/popoutplayer?channel=seborgatv

NOMINA- "MESSAGERO DI PACE NEL MONDO"

NOMINA- "MESSAGERO DI PACE NEL MONDO"
SI RICEVE PIU' NEL DARE, CHE RICEVERE.

Namastè

Namastè
“Non basta fare il bene, bisogna anche farlo bene” http://www.namaste-adozioni.org/

http://irffmoldova.ning.com/

http://irffmoldova.ning.com/
http://volunteeracademy.blogspot.com/

Orphans of Moldova Moldovan residential system (orphanages) – information, news, key actors and ac

Orphans of Moldova Moldovan residential system (orphanages) – information, news, key actors and ac
http://orphansofmoldova.wordpress.com/

PRIETENII COPIILOR.

PRIETENII COPIILOR.
http://www.prieteniicopiilor.md/

domenica 28 febbraio 2010


Un copil violat devine supărat pe toţi .


Unele mame pleacă peste hotare, lăsându-şi copiii în grija taţilor violatori
Săptămâna trecută, opinia publică a fost zguduită de un caz înfiorător care a avut loc în satul Puhoi, raionul Ialoveni. O fetiţă de şapte ani a fost violată în timp ce se întorcea de la şcoală.
Agresorul, un adolescent din aceeaşi localitate, a ameninţat-o cu cuţitul, a dus-o într-o clădire părăsită din apropierea bisericii şi a violat-o. Suspectul este reţinut. Fetiţa a fost supusă unui examen medical, iar acum ea trebuie să urmeze un curs de psihoterapie. Chiar dacă specialiştii vor reuşi s-o ajute să treacă peste această tragedie, ei nu vor putea schimba mentalitatea sătenilor. Pentru toată viaţa, acest copil va purta în localitate stigmatul ruşinii, fără a avea vreo vină.
În ultimul timp, numărul copiilor violaţi a crescut. S-a majorat şi numărul taţilor violatori, în grija cărora mamele îşi lasă copiii, ele fiind plecate la munci peste hotare. Cazurile acestea sunt foarte şocante. Cel mai mic copil violat de propriul tată a fost o fetiţă de trei ani. Mama ei era la muncă peste hotare şi interesul tatălui nu s-a redus doar la grija specifică unui părinte. Fetiţa era prea mică pentru a-şi putea da seama ce se întâmplă. Cazul a ieşit la suprafaţă când tatăl, gândindu-se că fetiţa e bolnavă, i-a luat analize şi a mers cu eprubeta la medic. La început, mama s-a arătat foarte revoltată faţă de specialiştii de la Centrul naţional de prevenire a abuzului faţă de copil, în vizorul căruia a ajuns acest caz, susţinând că bărbatul îşi iubeşte nespus de mult fiica. Dar mai apoi, după ce a plecat peste hotare cu fetiţa, ea a telefonat la Centru îngrozită şi a solicitat ajutorul, povestindu-le că micuţa se masturbează. Deoarece se afla ilegal peste hotare, ea nu putea să se adreseze specialiştilor de acolo. Fetiţa a fost dusă la psihoterapeut…
Rodica Coreţchi, managerul Centrului naţional de prevenire a abuzului faţă de copii, ne-a spus că atunci când la Centru ajunge un copil agresat, după ce se face evaluarea primară a cazului, este implicat obligatoriu şi un psiholog, care stabileşte un program de reabilitare. Viorica Adăscăliţă, psiholog la aceeaşi instituţie, susţine că urmările abuzului sexual la copii rămân pentru toată viaţa. „Noi nu putem face ca aceşti copii să uite ceea ce li s-a întâmplat, dar îi consiliem ca ei să aibă puterea de a-şi schimba viaţa, ca să poată trăi fericiţi. După un viol, se schimbă întreg portretul psihologic al copilului. Chiar dacă nu a avut putere să opună rezistenţă, el se va simţi vinovat, murdar şi trist, se va închide în sine. Nu mai are încredere nici în sine, nici în lumea înconjurătoare, mai ales în adulţi, căci, în majoritatea cazurilor, abuzatorul este un adult cunoscut. Lipsa încrederii nu se recuperează”, ne-a spus Viorica Adăscăliţă.
Rodica Coreţchi este de părere că latura slabă a justiţiei moldoveneşti constă în faptul că se tărăgănează foarte mult cazurile de viol, uneori procesul judiciar durează şi trei ani.
„La Centru a ajuns informaţia despre un băiat de opt ani, abuzat sexual la Moscova. Maică-sa, originară din R. Moldova, a divorţat şi a plecat în Rusia. Tatăl copilului s-a adresat la Procuratura din Moscova când copilul i-a povestit că la ei acasă vin câţiva bărbaţi străini. După ce îi fac mamei o injecţie, ea îl dezbracă şi lasă ca bărbaţii să-l abuzeze sexual în toate formele, filmând tot spectacolul. Cazul a fost examinat la Moscova timp de un an de zile. Apoi, motivându-se că nu există probe, deşi faptul violului a fost confirmat de un centru similar din capitala rusă, cazul a fost transmis în Moldova, unde se află mai bine de un an. E o tergiversare inexplicabilă. Cică, au dispărut probele. Copilul continuă să locuiască cu mama şi nimeni nu ştie dacă viaţa lui s-a schimbat”, ne-a povestit Rodica Coreţchi.
„E foarte greu de demonstrat în instanţă vinovăţia violatorului. Anul trecut, din 80 de cazuri, pe care le-am avut în vizorul nostru, doar în 13 dintre acestea vinovaţii au fost condamnaţi. Dacă violatorul nu este pedepsit, el nu se va opri. Conform statisticii, un pedofil abuzează în viaţa sa până la 60 de copii. Totuşi, chiar dacă persoana este condamnată, nimeni nu e sigur că, după eliberare, ea se va schimba. De exemplu, la închisorile din Marea Britanie, violatorii fac psihoterapie şi sunt eliberaţi doar atunci când psihoterapeutul e sigur că individul nu mai prezintă pericol pentru copii”, susţine Diana Ţeberneac, consultantă juridică a Centrului.
Din păcate, instanţele de judecată din R. Moldova nu dispun de săli speciale, unde ar trebui să fie anchetaţi copiii, cum se întâmplă în ţările civilizate. De multe ori, anchetările sunt epuizante şi agravează starea copilului. Pe lângă instanţe nu activează psihologi specializaţi, a căror prezenţă este obligatorie la interogarea copilului.
Un violator, dacă i se demonstrează vinovăţia, riscă să stea după gratii de la trei până la 15 ani.


http://www.youtube.com/watch?v=ioI3NBtvu6g&feature=youtube_gdata

Nessun commento:

Posta un commento