www.ro-ua-md.net

VOLUNTARIAT R.MOLDOVA

VOLUNTARIAT R.MOLDOVA
http://www.voluntariat.md

http://amicel.cnpac.org.md

Report on the problem of child abuse_MOLDOVA.

Report on the problem of child abuse_MOLDOVA.
http://www.canee.net/bulgaria/research_on_the_problem_of_child_abuse_in_eastern_europe

SALESIANI IN MOLDOVA.

SALESIANI IN MOLDOVA.
http://www.donbosco.ro/contact/

http://www.cnpac.org.md

FUNDATIA "COPILUL"

FUNDATIA "COPILUL"
http://www.fundatiacopilul.md/

GRAZIE DI CUORE !

Seborga nel MONDO.

Seborga nel MONDO.
http://it.youtube.com/user/seborghino http://www.seborganelmondo.org/index.php?option=com_content&task=view&id=452&Itemid=1

VOLONTARIATO IN MOLDOVA.

VOLONTARIATO IN MOLDOVA.
Non e mai tardi ad iniziare a fare del bene. Aiutiamo i nostri bambini moldavi, sono il futuro del nostro paese....VIDEO DEL NOSTRO VIAGGIO: http://www.livestream.com/newchannel/popoutplayer?channel=seborgatv

NOMINA- "MESSAGERO DI PACE NEL MONDO"

NOMINA- "MESSAGERO DI PACE NEL MONDO"
SI RICEVE PIU' NEL DARE, CHE RICEVERE.

Namastè

Namastè
“Non basta fare il bene, bisogna anche farlo bene” http://www.namaste-adozioni.org/

http://irffmoldova.ning.com/

http://irffmoldova.ning.com/
http://volunteeracademy.blogspot.com/

Orphans of Moldova Moldovan residential system (orphanages) – information, news, key actors and ac

Orphans of Moldova Moldovan residential system (orphanages) – information, news, key actors and ac
http://orphansofmoldova.wordpress.com/

PRIETENII COPIILOR.

PRIETENII COPIILOR.
http://www.prieteniicopiilor.md/

venerdì 8 aprile 2011

Republica Moldova: Exodul părinţilor tulbură mintea copiilor. Numărul minorilor care suferă de afecțiuni psihice a crescut cu 30% în ultimii cinci ani.

92.000 de copii din Moldova au părinții plecați în străinătate.

Numărul minorilor care suferă de afecţiuni psihice din cauză că fiinţele dragi au plecat la muncă peste hotare a crescut cu 30% în ultimii cinci ani, susţin specialiştii. Mulţi dintre micuţi suferă de depresie cronică şi înregistrează rezultate proaste la învăţătură, mai spun psihiatrii.
Plecarea mamei la muncă în Italia a marcat puternic destinul lui Alexandru, un băieţel de opt ani din Căuşeni. Cu puţin timp în urmă, tatăl său alcoolic a murit, iar copilul a rămas în grija unor rude. La mai puţin de două luni, tutorii l-au adus la psihiatru, spunând că băiatul a devenit de nerecunoscut.
DEPRESIE CRONICĂ
LA DOAR OPT ANI

„Este foarte tăcut ziua, iar noaptea bolboroseşte prin somn. Spune mereu că vrea s-o vadă pe mama", povesteşte mătuşa copilului. Doctorii l-au consiliat mai multe luni la rând, dar schimbările spre bine sunt minime. La doar opt ani, Alexandru suferă de depresie cronică. Într-o situaţie similară sunt sute de copii rămaşi acasă fără părinţi.
„Asistăm la o creştere alarmantă a ratei tulburărilor mintale în rândul copiilor, cauzată de migraţie. Faţă de acum cinci-şapte ani, avem cu 30% mai mulţi minori care se adresează după ajutor, fiind marcaţi de plecarea părinţilor peste hotare", susţine Ghenadie Cărăuşu, doctor conferenţiar la Catedra de psihiatrie a Universităţii de Medicină şi Farmacie. Anul trecut, în total pe ţară, la psihiatru s-au adresat peste 21.000 de copii, cu aproape 1.000 mai mulţi faţă de 2009, arată datele prezentate de Mihai Cucu, directorul adjunct al Spitalului Clinic Republican de Psihiatrie. „Simptomele de care suferă aceşti minori dispar când părinţii revin acasă sau dacă încep să-şi sune regulat copiii" a declarat Lidia Cunicovschi, specialis principal în psihiatrie pediatrică la Ministerul Sănătăţii. Potrivit unui raport ONU, în Moldova unu din zece copii creşte doar cu mama sau cu tata, iar unu din 20 are ambii părinţi plecaţi în străinătate.

UN NOU CENTRU DE SĂNĂTATE MINTALĂ.
Atât copiii, cât şi maturii pot beneficia gratis de sfaturile psihologului în cadrul unui centru inaugurat ieri în incinta Spitalului de Psihiatrie din orăşelul Codru. Centrul Naţional de Sănătate Mintală oferă servicii de ambulator între orele 8.00 şi 17.00. „Aceste servicii contribuie la diminuarea stigmatizării. Se ştie că orice persoană se teme să vină în spitalul de psihiatrie, pentru că tot ce începe cu litera «psi» este considerat ceva discriminant", spune Jana Chihai, preşedinta Asociaţiei „Somato". Centrul a fost deschis de „Somato" în colaborare cu Ministerul Sănătăţii, cu ajutorul financiar al Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare.
  
http://www.adevarul.ro/adevarul_moldova/social_md/Republica_Moldova-_Exodul_parintilor_tulbura_mintea_copiilor_Numarul_minorilor_care_sufera_de_afectiuni_psihice_a_crescut_cu_30_in_ultimii_cinci_ani_0_454154640.html

Nessun commento:

Posta un commento