www.ro-ua-md.net

VOLUNTARIAT R.MOLDOVA

VOLUNTARIAT R.MOLDOVA
http://www.voluntariat.md

http://amicel.cnpac.org.md

Report on the problem of child abuse_MOLDOVA.

Report on the problem of child abuse_MOLDOVA.
http://www.canee.net/bulgaria/research_on_the_problem_of_child_abuse_in_eastern_europe

SALESIANI IN MOLDOVA.

SALESIANI IN MOLDOVA.
http://www.donbosco.ro/contact/

http://www.cnpac.org.md

FUNDATIA "COPILUL"

FUNDATIA "COPILUL"
http://www.fundatiacopilul.md/

GRAZIE DI CUORE !

Seborga nel MONDO.

Seborga nel MONDO.
http://it.youtube.com/user/seborghino http://www.seborganelmondo.org/index.php?option=com_content&task=view&id=452&Itemid=1

VOLONTARIATO IN MOLDOVA.

VOLONTARIATO IN MOLDOVA.
Non e mai tardi ad iniziare a fare del bene. Aiutiamo i nostri bambini moldavi, sono il futuro del nostro paese....VIDEO DEL NOSTRO VIAGGIO: http://www.livestream.com/newchannel/popoutplayer?channel=seborgatv

NOMINA- "MESSAGERO DI PACE NEL MONDO"

NOMINA- "MESSAGERO DI PACE NEL MONDO"
SI RICEVE PIU' NEL DARE, CHE RICEVERE.

Namastè

Namastè
“Non basta fare il bene, bisogna anche farlo bene” http://www.namaste-adozioni.org/

http://irffmoldova.ning.com/

http://irffmoldova.ning.com/
http://volunteeracademy.blogspot.com/

Orphans of Moldova Moldovan residential system (orphanages) – information, news, key actors and ac

Orphans of Moldova Moldovan residential system (orphanages) – information, news, key actors and ac
http://orphansofmoldova.wordpress.com/

PRIETENII COPIILOR.

PRIETENII COPIILOR.
http://www.prieteniicopiilor.md/

venerdì 8 aprile 2011

Copiii mici din localităţile rurale sunt mai afectaţi de migraţie, sărăcie şi acces redus la educaţie şi sănătate, comparativ cu cei de la oraş se arată într-un studiu lansat de UNICEF.

• 92% dintre părinţi se joacă cu copiii lor mici, însă doar 30% le citesc cărţi
• 16% dintre copiii de până la un an şi 57% dintre cei de până la 7 ani sunt bătuţi de părinţi
• 54% dintre familiile moldovene nu acceptă ca copiii lor să se joace cu copii cu dezabilităţi
• Fiecare al 10-lea copil de până la 7 ani este lăsat de părinţi fără supraveghere şi numai 81% dintre părinţi cunosc semnele de pericol pentru viaţa copilului
• Mai puţin de 1/3 dintre copii consumă carne sau peşte în fiecare zi, doar jumătate din ei – produse dietetice şi 67% consumă legume şi fructe
• Din 16% din familii lipsesc unul sau ambii părinţi, plecaţi la munca peste hotare, acest fenomen fiind prezent în special în familiile de la ţară şi cele sărace

Chişinău, 17 noiembrie 2010 – Copiii mici din localităţile rurale sunt mai afectaţi de migraţie, sărăcie şi acces redus la educaţie şi sănătate, comparativ cu semenii din localităţile urbane, se arată în studiul “Cunoştinţe, atitudini şi practici ale familiilor în domeniul îngrijirii şi dezvoltării timpurii a copiilor 2009” lansat astăzi de UNICEF împreună cu Ministertul Educaţiei.
Potrivit studiului, părinţii moldoveni dau dovadă de unele tendinţe positive în educaţia şi grija faţă de copiii lor. Faţă de 2003, în 2009 numărul părinţilor care se joacă cu copiii lor aproape că s-a dublat şi constituie 97%. În acelaşi timp, unul din zece copii sub vârsta de 7 ani este lăsat fără supraveghere. De asemenea, mai puţini părinţi au declarat că le citesc copiilor cărţi : 30% în 2009 comparativ cu 37% în 2003.
Studiul demonstrează o toleranţă scăzută în rândul familiilor din Republica Moldova. Doar 5% din familii consideră că copiii cu dezabilităţi pot fregventa grădiniţele de la ei din comunitate. Numai 46% din familii au declarat că le-ar permite copiilor să se joace cu semenii lor cu dezabilităţi. Totodată, circa 20% dintre familii cred că pentru copiii lor cu dezabilităţi ar fi mai bine să înveţe în şcolile internat.
Şi la capitolul violenţă studiul atestă tendinţe îngrijorătoare : 16% dintre copiii de până la un an şi 57% din copiii de până la 7 ani sunt bătuţi de părinţi. 
În 16% din familii lipseşte unul sau ambii părinţi, plecaţi la muncă peste hotare, acest fenomen cuprinzând în special familiile sărace şi cele din localităţile rurale. În general, familiile de la ţară sunt mai afectate de sărăcie, întâmpină dificultăţi în ceea ce priveşte asigurarea copiilor cu produse şi servicii de igienă, precum şi un regim alimentar adecvat de fructe, legume, produse dietetice şi carne.
«Credem că datele studiului pe care l-am lansat astăzi vor susţine eforturile autorităţillor moldovenei de a investi în programe şi servicii complexe pentru copiii de vârstă timpurie şi familiile acestora. Este important ca aceste servicii şi programme să fie disponibile inclusiv pentru familiile cele mai dezavantajate şi cele din localităţile rurale», a menţionat Reprezentantul UNICEF în Moldova, Alexandra Yuster.
«Suntem conştienţi de faptul că primii ani de viaţă a unui copil sunt cei mai importanţi pentru creşterea şi dezvoltarea lui. De aceea, Ministerul Educaţiei este dispus să continue să îmbunătăţească accesul tuturor copiilor, inclusiv celor mai vulnerabili, la centrele comunitare în localităţile unde grădiniţele lipsesc. Totodată intenţionăm să ridicăm calitatea profesională a cadrelor didactice şi medicale, astfel încât părinţii să primească susţinerea necesară», a declarat Şeful direcţiei învăţământ secundar şi general al Ministerului Educaţiei, Valentin Crudu. 
Studiul “Cunoştinţe, atitudini şi practice ale familiilor în domeniul îngrijirii şi dezvoltării timpurii a copiilor” a fost realizat anul trecut pe un eşantion de 1800 familii, care au cel puţin câte un copil cu vârste cuprinse între 0 şi 7 ani.

Pentru informaţii suplimentare contactaţi:
Angela Munteanu, Coordonator Programe Comunicare, UNICEF Moldova
269 153 amunteanu@unicef.org
Lina Botnaru, Ofiţer de Presă, UNICEF Moldova
269 235 lbotnaru@unicef.org

Nessun commento:

Posta un commento